26 Nisan 2010 Pazartesi

Chickpea Pie (Gluten içermeyen Nohut Unundan)


Fırında İspanyol Usulü Nohut - Pilav









Malzemeler:
3 su bardağı Haşlanmış Nohut (fırında da pişme süresi olacağı için biraz diri bırakabiliriz)
2 su bardağı ıslatılmış pirinç
(bu ölçüler tam terside olabilir 3 su bardağı pirince 2 su bardağı nohut hangisini daha çok sevdiğinize bağlı)
4 yemek kaşığı sıvıyağ
4-5 domates, küp küp doğramış
tuz karabiber
Toz kırmızı biber
2 baş sarmısak
Zeytinyağda ıslatılmış pirinçleri 5 dakika kavurun. Domatesleri (ben kabuğuyla birlikte kullanırım), tuzu ve karabiberi ekleyip 4-5 dakika daha kavurun. Haşlanmış nohut, kırmızı toz biberi de ekleyip, fırına koyacağınız kaba aktarın. Ben içi toprak olan kapları kullanmayı tercih ettim. Şimdi burada bir sarmısak olayı var ki oda şöyle olacak: resimde de gördüğünüz iki baş sarmısağı uç kısmını biraz keserek, karışımın ortasına doğru, iki tanesini aralıklı yerleştirin. Malzemenin hizasında su koyun ve fırına verin.
200 derecelik fırında su kendini çekene kadar pişirin. Su çekmesine rağmen pirinçler diri kalmışsa, sıcak su ekleyip pişirme süresini uzatabilirsiniz. Her pirinç markasının pişme süresi değişik olabilir.
Bilgi olarak Nohutlar bir gece önceden ıslatılır, ıslatma esnasında içine ben Karbonat koyarım, 1 tatlı kaşığı her bir ölçek için. Bunun sebebi hem Nohutların kararmasını önlemesi, hemde sebep olacağı mide gazını engelleyebilmesi:)
Servis sırasında arzu eden pişmiş sarmısakları yiyebilir, çok lezzetli oluyorlar.


19 Nisan 2010 Pazartesi

Çıtır Zencefil ve Kuşkonmaz eşliğinde Teriyaki Somon
















Kuşkonmaz, kalorisi düşük ama besleyiciliği yüksek, lezzetli bir sebzedir. Fosfor ve potasyum gibi mineraller ve başta A vitamini olmak üzere vitaminler yönünden zengindir. Kuşkonmaz, kalbi güçlendirmeye, kanı temizlemeye, sindirimi kolaylaştırmaya destek olur. İdrar söktürücü ve kum döktürücü etkileri de bilinmektedir. 100g çiğ kuşkonmazda 50mg fosfor, 110g potasyum bulunmaktadır.


Malzemeler:
1 yemek kaşığı sıvıyağ (tercihim fındık yağı oldu)
2 somon fileto
1 adet taze zencefil, ince uzun doğranmış
250 kuşkonmaz
Marinesi için:
3 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı dry sherry (sherry şarap sirkesi), makrolarda bulabilirsiniz.
4 diş sarmısak, doğranmış
Balıkları 2 saat marine edin.
Kuşkonmazları buhar makinesinde 20 dakika pişirin.
1 yemek kaşığı sıvıyağda zencefilleri kızarttıktan sonra havlu kağıdın üzerine alıp bekletin. Marine ettiğimiz balıkları, tavada kalan yağda 3-5 dakkika kızartın.Kızartmadan önce marine sosunu kenara ayırmış olun.(üst resimde balıklar, tavada suyuyla beraber gözüküyor, hatamı son dakika farkına varıp suyunu bir kaba boşalttım) Balıkları kenara alıp kuşkonmazları 2-4 dakika aynı tavada döndürün. Kuşkonmaları servis tabaklarına alın ve üzerlerine somonları yerleştirin. Son hamlemize geldi sıra: kızgın olan tavamızın içine marine sosumuzu dökün, böyle çosss diye bir ses çıkacak ve çok kızgın olduğu için suyun bir kısmı buharlaşıp, uçacak. Kalan o kıvamlı sosu balığın üzerine dökün ve kenarda bizi bekleyen kızarmış zencefilleri balığın üzerine koyarak servis yapın.
Burada zencefiller, somon balığının o ağır ama enfes lezzetini hafifletiyor, dengeliyor.Cidden olağanüstü bir lezzet mutlaka denenmeli. Bu arada kuşkonmazı ilk defa konserve olarak değilde, taze sebze olarak tüketme şansına eriştim, çok lezzetliymiş. Ne yazıkki ülkemizde bu tarz sebzeler hem zor bulunuyor, hemde lüks tüketim olarak geçiyor. Halbuki birçok ülkede ıspanak havuç gibi satılıyor. Ben taze kuşkonmazı bugün Migros da buldum, fiyatı tabiki diğer sebzelere göre çok pahalıydı ama alınmayacak kadar da değildi.
Servis başına 682 kcalories
protein: 40 g
fat: 27 g
fibre: 3 g
salt: 6.96g

1 Nisan 2010 Perşembe

Eli'nin Muhallebisi

1 lt Süt
100 gr Toz Şeker
50 gr Nişasta
3-4 yemek kaşığı Kakao
2 adet yumurta
50 gr tereyağ

Tüm malzeme kısık ateşte, sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika mikserlenir.

Şimdi bu tarife göre kıvam yoğun oluyor, arzu eden nişasta oranını düşürerek daha sulumsu bir kıvam oluşturabilir. Aynı zamanda isteğe göre içerisine 500 gr vişne eklenebilir. Servis kaselerine alındıktan sonra üzerine toz şeker serpilip, fırının ızgara bölümünde 10 dakika fırınlanabilir.

Bu tarif en az hazır muhallebiyi karıştırmak kadar kolay, neden daha sağlıklı olanını tercih etmeyelim ki!