19 Nisan 2010 Pazartesi

Çıtır Zencefil ve Kuşkonmaz eşliğinde Teriyaki Somon
















Kuşkonmaz, kalorisi düşük ama besleyiciliği yüksek, lezzetli bir sebzedir. Fosfor ve potasyum gibi mineraller ve başta A vitamini olmak üzere vitaminler yönünden zengindir. Kuşkonmaz, kalbi güçlendirmeye, kanı temizlemeye, sindirimi kolaylaştırmaya destek olur. İdrar söktürücü ve kum döktürücü etkileri de bilinmektedir. 100g çiğ kuşkonmazda 50mg fosfor, 110g potasyum bulunmaktadır.


Malzemeler:
1 yemek kaşığı sıvıyağ (tercihim fındık yağı oldu)
2 somon fileto
1 adet taze zencefil, ince uzun doğranmış
250 kuşkonmaz
Marinesi için:
3 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı dry sherry (sherry şarap sirkesi), makrolarda bulabilirsiniz.
4 diş sarmısak, doğranmış
Balıkları 2 saat marine edin.
Kuşkonmazları buhar makinesinde 20 dakika pişirin.
1 yemek kaşığı sıvıyağda zencefilleri kızarttıktan sonra havlu kağıdın üzerine alıp bekletin. Marine ettiğimiz balıkları, tavada kalan yağda 3-5 dakkika kızartın.Kızartmadan önce marine sosunu kenara ayırmış olun.(üst resimde balıklar, tavada suyuyla beraber gözüküyor, hatamı son dakika farkına varıp suyunu bir kaba boşalttım) Balıkları kenara alıp kuşkonmazları 2-4 dakika aynı tavada döndürün. Kuşkonmaları servis tabaklarına alın ve üzerlerine somonları yerleştirin. Son hamlemize geldi sıra: kızgın olan tavamızın içine marine sosumuzu dökün, böyle çosss diye bir ses çıkacak ve çok kızgın olduğu için suyun bir kısmı buharlaşıp, uçacak. Kalan o kıvamlı sosu balığın üzerine dökün ve kenarda bizi bekleyen kızarmış zencefilleri balığın üzerine koyarak servis yapın.
Burada zencefiller, somon balığının o ağır ama enfes lezzetini hafifletiyor, dengeliyor.Cidden olağanüstü bir lezzet mutlaka denenmeli. Bu arada kuşkonmazı ilk defa konserve olarak değilde, taze sebze olarak tüketme şansına eriştim, çok lezzetliymiş. Ne yazıkki ülkemizde bu tarz sebzeler hem zor bulunuyor, hemde lüks tüketim olarak geçiyor. Halbuki birçok ülkede ıspanak havuç gibi satılıyor. Ben taze kuşkonmazı bugün Migros da buldum, fiyatı tabiki diğer sebzelere göre çok pahalıydı ama alınmayacak kadar da değildi.
Servis başına 682 kcalories
protein: 40 g
fat: 27 g
fibre: 3 g
salt: 6.96g

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder